miercuri, 3 iulie 2013

Another Day in Paradise

În speranța că v-am făcut o idee despre șansele pe care le aveți la Ovidius și a oportunităților de carieră alegând Facultatea de Matematică și Informatică, vă las în compania melodiei care mie mi-a deschis porțile universității acum un an... la propriu.

Vă aștept!
ak,
studentă la FMI, membră a Consiliului facultății

10 ecuatii matematice care au schimbat lumea

Youtube-ul, care a fost creat datorită progreselor care s-au făcut în științele exacte (în matematică mai cu seamă, deși poate părea aberant), ne pune la dispoziție clip-ul acesta din care vei afla în doar 3 minute despre importanța a 10 ecuații matematice fundamentale!  Enjoy!

Problemele matematicii...


Aici înveți să rezolvi și problemele matematicii...

Și totuși NU așa:

Mai multe din backstage

Fă-ți timp și aruncă o privire și pe paginile web ale colegilor mei unde s-ar putea să găsești printre informațiile generale despre admitere și facultate impresii personale relevante despre viața de student la Ovidius... ;)

http://universitateaovidius.wordpress.com/
https://sites.google.com/site/ovidiusmatematicainformatica/
http://univovidiusfmi.wordpress.com/
https://sites.google.com/site/universitateaovidiusfmi/
http://matematica-info.ucoz.ro/
http://george5ovidius.wordpress.com/
http://stimtheone.blogspot.ro/2013/07/review-facultatea-de-matematica-si.html
http://universitateaovidiusconstanta.wordpress.com/
http://universitateaov.ucoz.com/
http://ovidius2013.wordpress.com/
http://univ-ovidius.webnode.com/
http://univ-ovidius.weebly.com/
http://univ-ovidius.webs.com/

Google Map spune...

Aici se află rectoratul Universității „Ovidius” și Facultatea de Matematică și Informatică!


Adresă: Bd. Mamaia, nr. 124, RO-900527
Telefon/Fax: +40-2-41-606-424

Admitere 2013

Anul acesta FMI are pentru tine următoarea ofertă educațională:

PROGRAME DE STUDII DE LICENŢĂ
Domeniile de studiu:  Matematică,  Informatică   
1. MATEMATICĂ  (3 ani, 180 credite, Acreditată)
2. MATEMATICĂ – INFORMATICĂ (3 ani, 180 credite, Acreditată)
3.  INFORMATICĂ (3 ani, 180 credite, Acreditată)
4. COMPUTER SCIENCE – L.Engleză (3 ani, 180 credite, Autorizată)
Perioada de înscriere
16 – 27 iulie 2013
Tematica probelor de concurs
Concurs de dosare. Absolvent cu diplomă/adeverinţă de Bacalaureat.

PROGRAME DE STUDII MASTERALE
Domeniile de studiu:  Matematică,  Informatică   
1. MODELARE MATEMATICĂ ÎN FINANŢE ŞI ANALIZA ECONOMICĂ (2 ani, 120 credite, Acreditată)
2. MEDII VIRTUALE MULTIMODALE DISTRIBUITE (2 ani,  120 credite, Acreditată)
3. MODELARE ŞI TEHNOLOGII INFORMATICE (2 ani, 120 credite,  Acreditată)
Perioada de înscriere
20 – 30 iulie 2013 şi 16 – 18 septembrie 2013
Tematica probelor de concurs
Concurs de dosare. Absolvent cu diplomă/adeverinţă de Licenţă.

PROGRAME DE STUDII DOCTORALE
Domeniul de studiu:  Matematică
1. ANALIZA FUNCŢIONALĂ (Conducator de doctorat: Prof. dr. Dumitru Popa)
2. ANALIZA NUMERIC (Conducator de doctorat:  Prof. dr. Constantin Popa)
3. ALGEBRĂ (Conducator de doctorat: Prof. dr. Viviana Ene)
Studiile universitare de doctorat ale studentului-doctorand se planifică pentru o perioadă de 3 ani, fiecare an fiind alcătuit din câte 2 semestre universitare şi cuprind:
a) Programul de pregătire bazat pe studii universitare avansate.
b) Programul individual de cercetare stiinţifică.

Toate specializările din domeniile de licenţă, studiile masterale şi doctorale sunt acreditate ARACIS/CNEAA şi sunt supuse continuu unui program de calitate monitorizat de Universitatea Liberă din Berlin, fiind evaluate atent de studenţi şi membri ai comunităţii academice din România.  

Absolvenții specializărilor Matematică și Matematică Informatică au următoarele perspective de angajare: profesor de matematică sau informatică în învățământul preuniversitar sau universitar; matematician sau informatician în diverse domenii de activitate: economic, industrial, medical, bancar, tehnic, proiectare. Absolvenții specializării Informatică au următoarele perspective de angajare: programator; adminstrator de rețea; specialist în baze de date; specialist în tehnologii Web; profesor de informatică; freelancer.

prof. univ. dr. Wladimir Boskoff

CV-ul profesorului Boskoff te impresionează încă de la început prin numărul mare de pagini pe care se întinde; ai zice că acolo este adunată toată activitatea profesională a domniei sale, dar dacă vei citi cu atenție vei vedea că aceea este doar activitatea ultimilor ani...

Două articole interesante despre Wladimir Boskoff au fost publicate pe site-ul ziarului Adevărul, în noiembrie 2009 și pe Ziua de Constanța în mai 2011.

Dacă vei avea norocul să fie profesorul tău, nu doar că te va învăța geometrie - acesta este doar un pretext, prin sine însuși el îți va descoperi măreția cunoașterii și puterea demnității. Îți va vorbi despre matematicieni celebri, despre teoreme și probleme, dar și despre onoare, respect și credință. Este un profesor corect, ambițios și incoruptibil. Nu renunță la planurile sale și le duce până la sfârșit cu succes. Cunoaște bine omul și are o capacitate extraordinară de înțelegere a lucrurilor și a fenomenelor sociale și fizice. Este un om foarte inteligent care te va copleși cu personalitatea, cultura și educația sa.


marți, 2 iulie 2013

Spatiul



Nu sunt cele mai frumoase săli și spații în care ai visat să înveți, nimic din arhitectura impresionantă a școlilor și universităților vechi care să îți fure atenția și să te cufunde în istorie, niciun culoar nu vorbește despre zecile de mii de studenți care l-au traversat, niciun zid nu-ți murmură în tăcere despre sclipirile geniale la care a fost martor, parcul nu e un monument în cinstea excelenței și nici biblioteca, supremul edificiu... 

Dar poate ceva modern?


Nici.
Sunt încăperi simple, cu un mobilier modest, curate și bune pentru studiu... Iată-le.

imagini: exhibitfiles.org, 123rf.com

Profesorul universitar al anului 2011



Denis Ibadula: „Rămân în țară, aici pot schimba lucrurile!”

Matematiciana Denis Ibadula de la Universitatea „Ovidius” din Constanța a fost premiată de Fundația „Dinu Patriciu” la Gala Premiilor în Educație. Premiul în valoare de 10 000 de euro îl va folosi tot pentru activitatea de cercetare.

Matematiciana este de părere că un profesor foarte bun trebuie să aibă talent pedagogic și pregătire științifică solidă. Sunt calități pe care le-a cultivat de-a lungul timpului și astăzi este „Profesorul universitar al anului”.

Se visa la catedră încă din copilărie. „Mă jucam de-a profa de mate, cu creta în mână scriind pe spatele ușilor de garaj, transformate vara în tablă, sau iarna - pe ușile de la șifonier, spre disperarea mamei, povestește zâmbind Denis Ibadula.

La școală a fost mereu prima. Școala Generală nr. 1 a absolvit-o cu media 10, apoi a fost șefă de promoție la Colegiul Pedagogic, a absolvit licența și masteratul la Universitatea „Ovidius” tot cu notă maximă și nu s-a mai despărțit de facultatea ei. Imediat după absolvire a rămas să le fie colegă profesorilor ei, fiind cadru didactic la Facultatea de Matematică și Informatică din anul 2008.

„Insuflu studenților mei dragostea pentru matematică și le explic cum matematica leagă o mulțime de idei diferite într-una singură, cum explică lucruri importante care altfel nu ar putea fi înțelese. Îi învăț că deși unii dintre ei nu vor folosi niciodată demonstrațiile pe care le facem și soluțiile pe care le găsim tot acest efort îi ajută să-și dezvolte gândirea, le va ajuta pe viitor rezolvarea diverselor probleme și le va facilita astfel dezvoltarea personală și profesională.”

S-a perfecționat peste hotare. Numai în ultimii cinci ani a participat la peste 30 de manifestări științifice în centre de cercetare din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Franța, Mexic. Cu toate acestea, preferă să rămână în România. „Am puterea să pot schimba lucrurile aici, în țară, pot face ceva pentru studenții de aici!”, spune Denis Ibadula.

Numai în ultimul an a realizat cu studenții trei seminarii științifice. Odată cu trecerea la sistemul Bologna, numărul cursurilor s-a redus dramatic. Am încercat să suplinesc această lipsă prin organizarea semestrială de seminarii științifice studențești.”, explică lectorul universitar.

La Gala Premiilor în Educație organizată de Fundația „Dinu Patriciu”, Denis Ibadula s-a înscris încrezătoare în succes. De altfel, Facultatea de Matematică și Informatică a mai primit acum doi ani titlul de „Facultatea anului”, iar a acum a venit rândul să dea Educației „profesorul anului”.

Am participat cu credința că am ceva de spus în acest domeniu. A fost impresionat, pentru că atunci când m-am întors, studenții m-au aplaudat, m-au îmbrățișat, au trăit cu mine acest moment.”

Premiul în valoare de 10 000 de euro îl va folosi tot pentru activitatea de cercetare. Dar satisfacțiile nu vin doar în plan profesional, ci și în plan familial. Denis Ibadula este căsătorită și are două fetițe. Cea mare în vârstă de 10 ani, Ella Nelin este elevă la Școala nr. 30 „Gheorghe Țițeica” și îi calcă pe urme. Deja are în palmares patru medalii de aur obținute la concursurile de evaluare în matematică. Cea mică, Ayana Eda, în vârstă de 5 ani, a început și ea să descopere tainele științelor exacte.

articol publicat pe site-ul ziarului „Adevărul”, 9 noiembrie 2011
imagine: replicaonline.ro
Îi învăţ că, deşi unii dintre ei nu vor folosi niciodată demonstraţiile pe care le facem şi soluţiile pe care le găsim, tot acest efort îi ajută să-şi dezvolte gândirea, le va uşura pe viitor rezolvarea diverselor probleme şi le va facilita astfel dezvoltarea personală şi profesională“, spune lector dr. Denis Ibadula.

Citeste mai mult: adevarul.ro/locale/constanta/profesorul-universitar-anului-raman-tara-schimba-lucrurile-1_50ad20e17c42d5a6638f3286/index.html

Matematiciana Denis Ibadula (37 de ani) de la Universitatea Ovidius din Constanţa a fost premiată de Fundaţia „Dinu Patriciu“ la Gala Premiilor în Educaţie. Premiul în valoare de 10.000 de euro îl va folosi tot pentru activitatea de cercetare.

Citeste mai mult: adevarul.ro/locale/constanta/profesorul-universitar-anului-raman-tara-schimba-lucrurile-1_50ad20e17c42d5a6638f3286/index.html
Matematiciana Denis Ibadula (37 de ani) de la Universitatea Ovidius din Constanţa a fost premiată de Fundaţia „Dinu Patriciu“ la Gala Premiilor în Educaţie. Premiul în valoare de 10.000 de euro îl va folosi tot pentru activitatea de cercetare.

Citeste mai mult: adevarul.ro/locale/constanta/profesorul-universitar-anului-raman-tara-schimba-lucrurile-1_50ad20e17c42d5a6638f3286/index.html

Biblioteca

Biblioteca universității are sediul central în apropierea facultății FMI - e frumoasă, curată, aerisită și îți pune la dispoziție zeci de mii de materiale: cărți, DVD-uri, reviste de specialitate etc. Mobilierul este modern și personalul prietenos, gata oricând să te ajute cu informații. Cu adevărat impresionantă este bibilioteca digitală dotată recent cu tehnică nouă.
Un avantaj în plus îl constituie biblioteca județeană care se află la doar 10-12 minute de mers pe jos și unde găsești aproape tot ce-ți dorești. :)

luni, 1 iulie 2013

Pe scurt...

Vă pun la dispoziție o prezentare succintă și utilă a facultății realizată de asis. dr. Elena Băutu.

lector dr. Aurelian Nicola

Lectorul dr. Aurelian Nicola este unul dintre cele mai îndrăgite cadre didactice ale studenților. A absovit în 1996 Facultatea de Matematică și Informatică a Universității „Ovidius”, în 1997 și-a finalizat studiile de master în „Analiză neliniară” la aceeași universitate, 3 ani mai târziu absovește același nivel de studii specializându-se în „Matematică teoretică” la Institutul Weizmann din Israel și titlul de doctor îl obține în matematică aplicată, la Universitatea Strathclyde din Glasgow, Marea Britanie.




Universitatea...



 Rectorul Universității „Ovidius” din Constanța, prof. univ. dr. Dănuț Tiberius Epure:                                                      
„În spaţiul european al învăţământului universitar şi al cercetării, reprezentând o jumătate de secol de tradiţie univesitară în spaţiul danubiano-pontic, Universitatea Ovidius din Constanţa se prezintă, în anul universitar 2011-2012 ca o universitate de educaţie şi cercetare ştiinţifică având GRAD DE ÎNCREDERE RIDICAT, abilitată să emită diplome de studii pentru toate programele şi formele de învăţământ, organizate în concordanţă cu prevederile legale, orientată către promovarea învăţământului de calitate prin stabilirea unor standarde didactice şi de cercetare.

Numărul total al studenților: 18.352
Studenți studii de licență: 14.250
Masteranzi: 2.844
Doctoranzi: 594
Rezidențiat: 664

93 de programe de studii de licență, structurate pe 46 de domenii de licență:

2 programe categoria A: Administrarea afecerilor și Medicină dentară
17 programe în categoria B: Informatică, Arte vizuale, Asistență socială, Biologie, Educație fizică și sport, Farmacie, Filologie, Finanțe, Istorie, Medicină, Psihologie, Relații economice internaționale, Științe ale comunicării, Științe ale Educației, Științe politice, Studii culturale, Teologie
12 programe categoria C: Agronomie, Horticultură, Silvicultură, Inginerie forestieră, Artele spectacolului, Chimie, Contabilitate, Fizică, Geografie, Inginerie chimică, Inginerie civilă și instalații, Marketing, Matematică, Muzică, Științe administrative
3 programe categoria D: Drept, Inginerie industrială, Inginerie și management
8 programe categoria E: Ingineria mediului, Inginerie aerospațială, autovehicule și transporturi, Inginerie electrică și  energetică, Inginerie electronică și telecomunicații, Inginerie mecanică, Management, Sociologie, Științe ale mediului

Cadre didactice titulare: 706, alte 206 de cadre didactice asociate externe, 472 cadre didactice asociate, 42 cadre didactice la ID, 4 cadre didactice străine

Deține:
- 27 clădiri proprii, închiriate și în folosință, în suprafață totală de 48,377 mp. Activitățile didactice se desfășoară în săli de curs, săli de seminar, laboratoare și săli de lectură care ocupă la un loc 22.938 mp, din care 18.275 mp reprezintă suprafața clădirilor proprii.
- 4 cămine dotate cu mobilier modern, băi proprii,oficii pentru prepararea hranei, acces la internet și televiziune prin cablu, servicii de consiliere, cabinet medical, poliție universitară
- bază sportivă modernă
- bibliotecă cu profil enciclopedic, științific și didactic.”

Matematica in Dobrogea

Iată cum descriau acum câțiva ani profesorii universitari doctori Mirela Ștefănescu și Wladimir Georges Boskoff locul în care tu ai urma să înveți...

Un blog despre...

Nu m-am gândit nicio clipă că la un moment dat va trebui să promovez facultatea unde învăț...

Ce ați auzit despre Facultatea de Matematică și Informatică a Universității „Ovidius”? Că e slab cotată în lista facultăților de profil din țară? Din contră, că e una dintre cele mai bune? Că vei fi în mijlocul unui cerc profesoral de elită care te va îndruma spre cel mai înalt standard? Că vei cunoaște oameni cu totul deosebiți în rândul colegilor? Că facultatea dispune de puține resurse materiale (calculatoare, software, săli etc.)? Că nu este încurajată performanța? Că...?

Ministerul întocmește anual rapoarte despre performanțele universităților din țară. El știe că Politehnica, „Al. I. Cuza” din Iași, „Babeș-Bolyai” și Universitatea de Vest din Timișoara sunt printre cele mai bune, însă ce nu știe este ceea ce este potrivit pentru tine. Înainte de a lua decizia de a te înscrie la o facultate sau la alta, la o universitate sau la alta, trebuie să te cunoști îndeajuns de bine, îndeosebi să îți cunoști limitele și posibilitățile. Apoi alegerea va fi simplă.

Prima întrebare pe care să ți-o pui este dacă poți, apoi dacă vrei. Așadar poți să faci matematică și informatică, să te concentrezi pe lucruri exacte, să își însușești un sistem de gândire algoritmic, să supui raționamentului logic chestiuni diverse? Dacă da, vrei să faci matematică și informatică, să-i dedici domeniului o mare parte din timpul tău, să îl studiezi cu seriozitate, atenție și răbdare, să lucrezi mai mult individual decât într-un colectiv, mai mult cu o mașină decât cu societatea?

Acum, după ce vei fi luat deja în considerare câteva locuri din țară unde ai putea să studiezi matematică/informatică, eu te voi ajuta să te hotărăști dacă Ovidius-ul este potrivit pentru tine, având în vedere profesorii, resursele materiale și colegii.